Îmbunătățirea auzului: cum se poate face?

Poate fi într-adevăr îmbunătățit auzul? Pentru a păstra acest prețios simț al auzului, este în primul rând esențial să ne comportăm într-un mod virtuos, adică să evităm expunerea la zgomote puternice și prelungite, să limităm utilizarea căștilor și așa mai departe. Haideți să aflăm care sunt acestea.

Pasionații de yoga sunt ferm convinși că această disciplină evocatoare, pe lângă faptul că este excelentă pentru echilibrul fizic și relaxarea mentală, include și exerciții foarte interesante pentru bunăstarea auditivă, cum ar fi așa-numita “respirație de albină”.

Poate fi foarte benefică practicarea meditației, eventual într-un parc sau într-o zonă la fel de relaxantă: în astfel de locuri, corpul are ocazia să se oxigeneze și, în plus, se pot auzi diverse sunete.

Poate fi un bun “antrenament”, de exemplu, să faceți un efort pentru a încerca să înțelegeți de unde provin sunetele care se aud într-un parc sau într-un context similar.

Pentru a asigura efecte benefice asupra auzului, este important și antrenarea minții: din acest punct de vedere, nu poate fi decât un lucru bun să ne implicăm în rebusuri sau în alte jocuri de puzzle care necesită un efort cognitiv.

Nu este o noutate faptul că practicarea sportului și o alimentație corectă sunt obiceiuri bune, iar acestea pot avea, de asemenea, efecte pozitive asupra bunăstării auzului.

Așa cum am menționat anterior, ascultarea muzicii trebuie făcută întotdeauna cu prudență, astfel încât nu trebuie să se mențină niciodată volumul peste 60% din maximul pe care îl poate garanta aparatul, iar ascultarea trebuie limitată la cel mult o oră pe zi.

O soluție bună poate fi utilizarea căștilor cu anulare a zgomotului, care, prin reducerea la minimum a zgomotului extern, permit să vă bucurați pe deplin de piesele muzicale chiar și la un volum mai mic.

Din motive de siguranță, bineînțeles, căștile de acest tip nu ar trebui să fie folosite niciodată pe stradă.

În plus, un control periodic nu poate fi decât recomandabil, mai ales la o vârstă înaintată.

În timp ce întotdeauna se acordă o mare atenție verificării vederii, nu același lucru se poate spune despre auz, și totuși această tendință nu are cu adevărat niciun fundament.

Faptul că, din păcate, bunăstarea auzului este adesea neglijată este confirmat și de faptul că ochelarii și toate celelalte sisteme dedicate corectării defectelor de vedere sunt extrem de răspândite, în timp ce corecțiile defectelor de auz sunt mult mai rare, chiar dacă procentele din populație care ar avea nevoie de ele sunt foarte mari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *